logo

Oostenrijk

wijninfo: Oostenrijk opwindend wijnland. Oostenrijk heeft een rijke wijncultuur, die teruggaat tot de tijd van de Romeinen. Het is een veelzijdig wijnland, dat zowel op het gebied van droge witte wijnen, volle rode wijnen als ook zoete dessertwijnen veel interessants te bieden heeft aan de wijnliefhebber. Er zijn momenteel veel geëngageerde jonge wijnboeren actief, die internationaal grote furore maken met hun wijnen. Niet voor niets noemde wijnschrijver Hubrecht Duijker Oostenrijk onlangs "het opwindendste wijnland van Europa". De Oostenrijkse wijnen vinden in Nederland vooral hun weg naar de betere restaurants en gespecialiseerde wijnwinkels, dit heeft te maken met het kwalitatief hoogwaardige karakter van de Oostenrijkse wijnen en de kleinschaligheid van de wijnproductie. De wijnbouwgebieden van Oostenrijk hebben totaal ca. 51.000 hectare wijngaard. In vergelijking met Frankrijk is dat ca. de helft van de Bordeaux. Hiermee neemt Oostenrijk de 18-de plaats in op de wereldranglijst en produceert het ca. 1% van de wereldproductie aan wijn. Gemiddeld genomen hebben de wijnboeren er slechts 1 à 1,5 hectare wijngaard en er zijn weinig producenten met meer dan 25 hectare. De wijnbouw in Oostenrijk is zeer traditioneel. De oogst gebeurt vrijwel uitsluitend handmatig en veel producenten werken grotendeels biologisch. Druivensoorten Oostenrijk heeft veel karakteristieke inheemse druivensoorten, die wijnen met een bijzonder eigen karakter opleveren. Gelukkig is er in Oostenrijk geen trend om de eigen druivensoorten te verlaten voor internationaal bekendere druivensoorten zoals Chardonnay en Merlot. De wijnboeren kennen de kwaliteiten van hun "eigen" druivensoorten en zijn er trots op. De belangrijkste witte druivensoorten zijn o.a. Grüner Veltliner, Welschriesling, Neuburger, Riesling, Weissburgunder (= Pinot Blanc), en Muskat-Ottonel. De belangrijkste rode druivensoorten zijn o.a. Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent en Blauer Portugieser.