logo

Zuid - Afrika

De wijnbouwtraditie van Zuid-Afrika vindt haar oorsprong in het jaar 1652, toen de eerste Europeanen, in dit geval Vlamingen en Nederlanders voet op Zuid-Afrikaanse bodem zetten. Sinds het einde van het boycot als gevolg van de apartheid bloeit de wijnbouw en waren Zuid-Afrikaanse wijnen uit Stellenbosch en Paarl nog nooit zo populair. Met deze ontwikkeling groeit ook het areaal van de blauwe-druivensoorten. Was het aandeel van de witte druivenrassen eind jaren negentig nog zo'n 75% momenteel bedraagt het aandeel witte wijn 61% en rode wijn 39%. Momenteel worden er echter wat meer witte aangeplant. Het wijnseizoen begint in tegenstelling tot Europa in september en de oogst is meestal in februari vanwege de ligging op het zuidelijke halfrond. Vooral in de koelere, aan de kust grenzende regio's worden de wijnen in tanks of in houten vaten opgevoed. Ondanks de hitte hebben veel Zuid-Afrikaanse wijnen meer zuur dan men zou verwachten. Dat komt voornamelijk door de koele stromingen die van Antarctica komen. De winden koelen door deze koude stroom af en zorgen voor een gematigd wijnklimaat aan de Kaap.

 

Het totale areaal bedraagt ruim 118.000 hectare en groeit nog steeds. Dit komt ongeveer overeen met een wijnland als Duitsland. Er wordt zo'n 9 miljoen hl wijn geproduceerd waarvan een groot deel ook tot brandy wordt verwerkt. Zuid-Afrika is de achtste wijnproducent ter wereld; het land levert 3,1  % van de wereldwijnproductie. Er wordt ruimt 400 miljoen liter geëxporteerd waarvan meer dan de helft in bulk. In Nederland zijn Zuid-Afrikaanse wijnen populair en nemen zij de tweede plaats in op de consumptie­ranglijst.